Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεολογικές συνάξεις Αγίας Βαρβάρας Ιλίου 2022-2023

Ξεκινούν από την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στις 20:15, οι θεολογικές συναντήσεις που ξεκίνησαν στο Αρχονταρίκι της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου, και έχουν ονομαστεί «Πέμπτη 8+τέταρτο»

Η παρέα αυτή «της Πέμπτης» έχει διανύσει μία πορεία αρκετών ετών, αλλά προσκαλεί πάντοτε νέα μέλη!

Οι συναντήσεις γίνονται στην μεγάλη αίθουσα της ενορίας, στο υπόγειο του Ιερού Ναού, ενώ ταυτοχρόνως μπορούν να συνδέονται εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να παρευρεθούν. Οι συναντήσεις ξεκινούν στις «8+τέταρτο» (20:15) με την ακολουθία του Αποδείπνου στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ραφαήλ, κι αμέσως μετά γίνεται η συζήτηση (ξεκινά περίπου 20:35).

Θεματολογία εκκλησιαστικού έτους 2022-2023

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου κατηχήσεων του Αγίου Νεκταρίου της προηγούμενης χρονιάς, περνάμε στη συζήτηση και ανάλυση της χριστιανικής πρακτικής ζωής, όπως διατυπώνεται από τον ίδιο τον Κύριο στους λεγόμενους «Μακαρισμούς». Οι ερμηνευτές Πατέρες βλέπουν στη σειρά των Μακαρισμών του Κυρίου μία κλίμακα αρετών, την οποία καλείται κάθε πιστός να αναρριχηθεί, ώστε να οδηγηθεί στην κοινωνία με τον αδελφό κι από εκεί στην κοινωνία με τον Θεό. Η κλίμακα αυτή ξεπερνά την ηθικολογία και την «τυποποιημένη» χριστιανική ζωή και γίνεται αφορμή να βρεθούν προεκτάσεις σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής.

Τα κείμενα από τα οποία θα αντλούμε γνώση κι εμπειρία προέρχονται από διάφορους πατερικούς ή σύγχρονους συγγραφείς, όπως ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος και οι σύγχρονοι Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου, ο Jim Forest και άλλοι πολλοί.

Παραλλήλως θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες η προβολή αποσπασμάτων της σειράς της ΕΡΤ του 1975 «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», η οποία θα δίνει αφορμές για κοινωνικές και εκκλησιολογικές προεκτάσεις τόσο της κλίμακας αρετών των μακαρισμών, όσο και των παγιωμένων στην κοινωνία αντιλήψεων περί του Χριστού.

Για τον σύνδεσμο σύνδεσης στην πλατφόρμα Webex και τις σχετικές οδηγίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο email ag.varvara@imiliou.gr ή εγγραφείτε εδώ στη Viber κοινότητα «Αρχονταρίκι Αγίας Βαρβάρας Ιλίου»*, όπου θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα ενημερώσεις και οδηγίες.

Εάν εγγραφείτε στη Viber κοινότητα «Αρχονταρίκι Αγίας Βαρβάρας Ιλίου» προτείνουμε να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις, αφού η εγγραφή σε αυτήν δεν τις ενεργοποιεί αυτομάτως.

Στο αρχείο βρείτε οδηγίες σύνδεσης εξ αποστάσεως, με υπολογιστή, κινητό/tablet ή σταθερό τηλέφωνο. (ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΝΕΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ στις 11 Οκτωβρίου 2022).

Σύνδεσμος σύνδεσης: 

https://agiavarvarailiou.my.webex.com/agiavarvarailiou.my/j.php?MTID=m99959f7c146385068bf759d25e4d9202

 

Στη φωτογραφία του άρθρου το Όρος από το οποίο εκφωνήθηκαν οι Μακαρισμοί, όπως είναι σήμερα.