Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δοκιμάστε τη νέα υπηρεσία «Βρείτε την ενορία σας» επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί.

Τρίτη ακολουθία του Νυμφίου και τροπάριο της Κασσιανής

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022.

Την ακολουθία τέλεσε ο εφημέριος του ναού Αρχιμ. Τιμόθεος Αναγνωστάκης, ενώ το τροπάριο της Κασσιανής και τους λοιπούς ύμνους της ημέρας έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόριος Κακούρης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «Η πορεία μέσα στην Μ. Εβδομάδα συνεχίζεται μέσα από τις κατανυκτικές ακολουθίες. Ο Νυμφίος σήμερα, απόψε, φαίνεται πως είναι απών, γιατί ένα άλλο πρόσωπο κυριαρχεί στα τροπάρια και στην ακολουθία. Μία γυναίκα απεγνωσμένη δια τον βίον και επεγνωσμένη δια τας πράξεις, απελπισμένη από την ζωή της και πολύ γνωστή για όσα έχει κάνει. Αυτή η γυναίκα φτάνει στο σπίτι που φιλοξενείται ο Ιησούς και φτάνει στα πόδια Του, στα οποία χύνει το μύρο που κρατάει και τα σπογγίζει με τις τρίχες της κεφαλής της».

Στην συνέχεια ο κ. Αθηναγόρας πρόσθεσε: «Μία άλλη γυναίκα μόλις άκουσε τα βήματα Του Θεού που περπατούσε στον Παράδεισο από φόβο για αυτό το οποίο είχε κάνει κρύφτηκε. Εδώ όμως, τώρα, 2000 χρόνια πριν αυτή η γυναίκα επιστρέφει απεγνωσμένη δια τον βίον και επεγνωσμένη δια τας πράξεις, και στέκεται μπροστά σε Αυτόν που περπατούσε με την πρώτη γυναίκα στον Παράδεισο. Και στέκεται και ζητάει την συγγνώμη Του, επειδή ξέρει, αντιλαμβάνεται και αισθάνεται όχι ποιος ακριβώς είναι αλλά ότι κοντά Του, δίπλα Του, αγγίζοντάς Τον, θα έχει χώρο και αυτή». «Πορευόμαστε σταδιακά προς την Ανάσταση. Η Εκκλησία μας κρατάει από το χέρι με τις ακολουθίες για να μας δείξει τον δρόμο της λύτρωσης και της σωτηρίας. Όσοι από εμάς απεγνωσμένοι για τον βίο και επεγνωσμένοι για τις πράξεις μας έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει να ταπεινώνεται ένας άνθρωπος, ας πλησιάσουμε τον Νυμφίο της καρδιάς μας, και ας θελήσουμε να του προσφέρουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, την καρδιά μας, την ύπαρξή μας, την ζωή μας, τον εαυτό μας».

Τέλος να σημειωθεί στην ακολουθία παρέστη ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημάκης και πλήθος πιστών οι οποίοι προσήλθαν στον περικαλέστατο Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την Εικόνα του Νυμφίου και να ακούσουν τους κατανυκτικούς ύμνους.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα romfea.gr