Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χειροτονία διακόνου Μιχαήλ Γιαννακέλου

Την Κυριακή των Προπατόρων, 11 Δεκεμβρίου 2022,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων και την εις διάκονον χειροτονία του κ. Μιχαήλ Γιαννακέλου, με συλλειτουργούς πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου, ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόκλας, ο οποίος έδωσε τη συμμαρτυρία του για τον χειροτονηθέντα, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Ιωάννης Ράπτης και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αχαρνών και Φυλής Αρχιμ. Τίτος Χρήστου.

Παρέστησαν, δε, ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Κώτσηρας, οι Βουλευτές Δυτικής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας και κ. Ευάγγελος Λιάκος, οι υποψήφιοι βουλευτές κ. Σταμάτης Πουλής και κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου και πλήθος κόσμου.

Ο Μητροπολίτης τόσο στην χειροθεσία του π. Μιχαήλ σε Υποδιάκονο, όσο και κατά την χειροτονία, ομίλησε καταλλήλως, εξηγώντας τα τελούμενα. Ιδιαιτέρως ανέλυσε το απόσπασμα από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (Λουκ. 14, 16 – 24) για την παραβολή του δείπνου, που ετοίμασε ένας άρχοντας και αναφέρθηκε στα τρία δείπνα που προσέφερε στους ανθρώπους ο Θεός Πατέρας δια του Υιού του με τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι το τέλος της στα έσχατα.

Το πρώτο δείπνο παρατέθηκε στον Παράδεισο από τον οποίο και εξορισθήκαμε μετά την αποτυχία της συμμετοχής μας.

Το δεύτερο το παρέθεσε ο ίδιος ο Σαρκωθείς Λόγος του Θεού στο Μυστικό Δείπνο, καλώντας μας πάλι στον Παράδεισο της Εκκλησίας του με την Κοινωνία του Σώματος και του Αίματός του.

Το τρίτο – κατά την υπόσχεσή του – θα το παραθέσει στη Βασιλεία Του στον Ουρανό, στα τέλη των αιώνων.

Στη συνέχεια κάλεσε τον υποψήφιο διάκονο να διακονήσει τον λαό του Θεού με υπομονή, καρτερία και αγάπη χωρίς να ξεχάσει ότι ο Χριστός σαρκώθηκε για όλους τους ανθρώπους. Συνάμα, με την ευκαιρία της προσέγγισής μας στην εορτή των Χριστουγέννων, διηγήθηκε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Τάσου Λειβαδίτη για την γέννηση του Χριστού, όπου ένας μοναχός με δάκρυα στα μάτια του δείχνει το Σταυρό που βρίσκεται στο κομοδίνο του λέγοντάς του: «είδες γεννήθηκε η ευσπλαχνία”! Αυτό προκάλεσε δάκρυα στον συγγραφέα, καθώς σκεπτόταν ότι: “θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δεν θα έχουμε να πούμε τίποτε ωραιότερο από αυτό”! Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την προσλαλιά του προς τον χειροτονούμενο ευχόμενος αυτή η ευσπλαχνία να κυριαρχεί στη ζωή του και αυτή να δείχνει στους συνανθρώπους του.