Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα προς τους μαθητές (2021-2022)

Στην σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και στην απάντηση στους φόβους της μοναξιάς και της αρρώστιας αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας στο μήνυμά του προς τους μαθητές των σχολείων, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022.

MHNYMA
Του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
κ. Αθηναγόρου
Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των  Σχολείων
με την ευκαιρία της ενάρξεως του Νέου Σχολικού έτους 2021-22

Αγαπητά μου παιδιά,
 
«Δεν χρειαζόμαστε εκπαίδευση
Δεν χρειαζόμαστε έλεγχο στη σκέψη…..
….Έ! Δάσκαλε, άσε τα παιδιά ήσυχα!
Στο κάτω κάτω είναι απλά ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο
Στο κάτω κάτω είσαι απλά ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο»

   
Αυτοί είναι μερικοί από τους  στίχους ενός τραγουδιού  ενός μεγάλου ροκ συγκροτήματος  που θεωρήθηκε ως  αντίδραση απέναντι στα στείρα εκπαιδευτικά συστήματα των δυτικών κοινωνιών. Το τραγούδι ακούγεται ακόμα με την ίδια ένταση που ακούστηκε για πρώτη φορά στο τέλος της δεκαετίας του 1970.  Το θυμηθήκαμε έντονα όταν μπροστά στις κλειστές , μαύρες εικόνες της τηλεκπαίδευσης εκπαιδευτικοί και μαθητές ένιωσαν ανάμεσα σε πολλά άλλα συναισθήματα ότι μιλούν σε τοίχο. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να δώσει ζωή στους τοίχους. Από αυτή την προσπάθεια όλων εξαρτάται αν η ζωή μας θα είναι βαρετή ή μια θάλασσα που θα ταξιδεύουμε, αν θα ξαναδούμε μαύρη, από την καταστροφή της φωτιάς, γη, αν τελικά μπορέσουμε να βρούμε νόημα στον φόβο της μοναξιάς και της αρρώστιας που μας περικύκλωσε τα τελευταία δυο χρόνια.

Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε Εκπαίδευση που ανοίγει ορίζοντες και δεν ασχολείται μόνο με εξετάσεις. Είναι επίσης σαφές ότι στην πρόκληση του στίχου αν  εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες αποτελούν «τούβλα» στον τοίχο ενός απρόσωπου συστήματος, θα απαντήσετε μόνο με την θέληση σας να ζήσετε ζωή με νόημα και για το λόγο αυτό ζωή γεμάτη με την επιθυμία να μάθετε.
Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Ἰλίου, Ἀχαρνῶν & Πετρουπόλεως
Ἀθηναγόρας