Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ογκολογικής φροντίδας
Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το σεμινάριο στο πρόγραμμα της Ογκολογικής φροντίδας την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον.
Όπως κάθε φορά, καταξιωμένοι επιστήμονες και καθηγητές από όλο το φάσμα των επιστημών υγείας, ανέδειξαν μέσα από τις εξαιρετικές ομιλίες τους την ουσία της διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας, φωτίζοντας ο καθένας από τη δική του επιστημονικά τεκμηριωμένη ματιά την πολυδιάστατη φύση της υγείας και της ασθένειας.
Στην εναρκτήρια ομιλία η κ. Ουρανία Νικολάτου –Γαλίτη, Στοματολόγος. Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με μία εμπνευσμένη ομιλία με τίτλο «Στόμα: Καθρέφτης της Υγείας μας και τα μυστικά που κρύβει», αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο της κλινικής εικόνας του στόματος στην αντιμετώπιση της ασθένειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η κυρία Νικολάτου ανέφερε ότι το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας και κάθε ολοκληρωμένη παθολογική εξέταση περιλαμβάνει τη διερεύνηση σημείων και εκδηλώσεων συστηματικών νόσων στη στοματική κοιλότητα που σχετίζονται με την ευρύτερη υγεία του σώματος. Συνεχίζοντας η κυρία Νικολάτου ανέφερε ότι μια λεπτομερής ματιά στο στόμα, λοιπόν, μπορεί να θέσει την υποψία για ένα σοβαρό γενικό νόσημα και να βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τον άνθρωπο. Καταλήγοντας η ομιλήτρια τόνισε ότι τα δόντια, τα ούλα και η αναπνοή μας μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας, καθώς αντανακλούν το πόσο καλά τρεφόμαστε ή αν δυσλειτουργεί κάποιο επιμέρους σύστημα ή όργανο του σώματος. Γι’ αυτό, η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έναν έλεγχο ρουτίνας κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία των δοντιών αλλά και για άλλες πτυχές της υγείας.
Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η κ. Αγγελική Μπαϊρακτάρη, Συντονίστρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου, Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» η οποία και ανέπτυξε το θέμα «Η Αντιμετώπιση του πόνου στους Ογκολογικούς ασθενείς. Εισαγωγικές προσεγγίσεις».
Η κυρία Μπαϊρακτάρη, έθεσε το πλαίσιο για ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των συμμετεχόντων για τις σύγχρονες αρχές προσέγγισης, συνεργασίας και αντιμετώπισης του καρκινικού πόνου.
Στον τομέα της βιολογικής διάστασης της υγείας η κυρία Μπαϊρακτάρη παρουσίασε όλες τις πρόσφατες επιστημονικές και φαρμακολογικές εξελίξεις καθώς επίσης και τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου και την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής στον άρρωστο που υποφέρει. Καταλήγοντας η κυρία Μπαϊρακτάρη τόνισε ότι η ανακούφιση του πόνου είναι 1) ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας 2) απαιτεί μια πολυδύναμη και πολυπαραγοντική προσέγγιση και 3) η αναλγητική κλίμακα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) παραμένει ο κύριος άξονας αντιμετώπισης.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιάκωβος Κρητικός, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με θέμα Ομιλίας «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΒΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ».
Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία συγκεκριμένων φοβιών ή ψυχολογικών παθήσεων Η ιδέα είναι να αντιμετωπίσει σταδιακά τις φοβίες της, να μάθει να τις διαχειρίζεται με αυτό το τρισδιάστατο εργαλείο. Οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία των φοβιών και η χρήση τους έχει κλινικά οφέλη σε αρκετές ασθενείς Σταδιακά, μάλιστα, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε πειραματικά ακόμη και για την ανακούφιση ανθρώπων με σοβαρά εγκαύματα – όπως στο νοσοκομείο Harborview Burn Centre στο Seattle.
Η Θεραπεία των φοβιών με χρήση εικονικής πραγματικότητας αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτή από τους θεραπευτές. Πλήθος μελετών δείχνουν να είναι αποτελεσματική στην κλειστοφοβία, την ακροφοβία, την φοβία για τα αεροπλάνα όπως και σε άλλες φοβίες.
Οι μελέτες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί π.χ η χρήση της εικονικής πραγματικότητας σε Ψυχολογικές θεραπείες όπως και η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και Υπολογιστών με έναν αποτελεσματικό τρόπο Στην παραδοσιακή θεραπεία οι φοβίες αντιμετωπίζονται με την σταδιακή έκθεση του ατόμου σε πραγματικό περιβάλλον (in vivo) η μέσω της φαντασίας του σε ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο, άγχος ή/και δυσφορία και τα οποία αποφεύγει και θέλει να απαλλαγεί.
Στo εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρευρέθηκε επίσης ο καθηγητής Εντατικολογίας & Υπερβαρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και & Διευθυντής Κλινικής Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΘ) στο ΓΟΝΚ « Άγιοι Ανάργυροι», Κηφισιάς κ .Γεώργιος Φιλντίσης μαζί με την επιστημονική του ομάδα από την πανεπιστημιακή σχολή.
Το εκπαιδευτικό μας σεμινάριο κάλυψε τους στόχους του µε επιτυχία και αυτό διαφάνηκε τόσο από την προσέλευση του κοινού, όσο και από την πληθώρα των ερωτήσεων που τέθηκαν στους εισηγητές και τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση στο τέλος κάθε θεματικής. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και κατευθυντήριες οδηγίες στο χώρο της σύγχρονης υγείας. Επίσης, αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις με τους προσκεκλημένους επιστήμονες για την πρόληψη και την διαχείρηση της ασθένειας. Όλοι οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη διεξαγωγή της και την επιθυμία τους να ενισχυθεί το πρόγραμμα με τη συμμετοχή εισηγητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία με κοινή οπτική και με στόχο να αναπτυχθούν και να αναλυθούν εκτενέστερα οι τεχνικές και διαδικασίες ενδυνάμωσης της διεπιστημονικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς.