Αποτελέσματα 3ου σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 το 3ο επιμορφωτικό Σεμινάριο του Γ’ Εκπαιδευτικού κύκλου (2017-2018) με θέμα: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ»
Οι συντονιστές του προγράμματος έδωσαν τον λόγο για σύντομο χαιρετισμό στον κύριο Γεώργιο Κοτονιά, εκπαιδευτικό, πρώην Αναπληρωτή Διευθυντή, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, ο οποίος για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε θερμότατα την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου για την τιμητική πρόσκληση. Ο κ. Κοτονιάς εξήρε για ακόμα μια φορά τις προσπάθειες που γίνονται από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου και τους υπεύθυνους του προγράμματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη στήριξή του και της Διοίκησης της Σιβιτανιδείου Σχολής στην προσπάθεια αυτή.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν εκπαιδευτές, συνάδελφοι αλλά και σπουδαστές της ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ οι οποίοι ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του π. Θεοδοσίου, ο οποίος ως γνωστόν διδάσκει ως καθηγητής ιατρικών ειδικοτήτων στην Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία 10 χρόνια και οι οποίοι επέδειξαν από την αρχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να εμπλουτίσουν την γνώση τους σχετικά με την ψυχοκοινωνική διάσταση της ογκολογικής φροντίδας.
Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η κ. Σκαλιστήρα Μαρία, MD,PhD Επιμελήτρια Α’ -ΕΣΥ- Αναισθησιολόγος – Αλγολόγος στο Γενικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο Γ.Ο.Ν.Κ «Οι Άγιοι Ανάργυροι Κηφισιάς» η οποία ανέπτυξε σε βάθος το θέμα: «Οι Συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου και η αντιμετώπισή τους». Η κυρία Σκαλιστήρα ανέφερε πως ο πόνος είναι μία πολύπλοκη δυσάρεστη υποκειμενική εμπειρία με αισθητική, συναισθηματική και κοινωνική διάσταση. Στην περίπτωση αυτή ο πόνος παύει πια να είναι ένα απλό σύμπτωμα, ένας οξύς πόνος που περνάει σε λίγες μέρες με την χρήση ενός απλού αναλγητικού. Ο χρόνιος πόνος είναι μια ξεχωριστή παθολογική οντότητα, μια χρόνια πάθηση που θέλει ειδική και συστηματική θεραπεία.
Ο χρόνιος πόνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με διάφορα αίτια που συμβάλουν στην έναρξη του αλλά και στην διαιώνιση του. Σύμφωνα με μια ταξινόμηση ο πόνος μπορεί να είναι είτε αισθητικός δηλαδή προερχόμενος από τραυματισμό ή χρόνιο ερεθισμό κάποιου ιστού ή οργάνου εκτός του νευρικού συστήματος, είτε νευροπαθητικός δηλαδή προερχόμενος από το ίδιο το νευρικό σύστημα. Ο πόνος του καρκίνου τελικού σταδίου, που δυστυχώς η σημασία του έχει υποτιμηθεί ακόμη και από τους γιατρούς, μπορεί πολύ συχνά να αντιμετωπιστεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Αυτός μπορεί να είναι είτε αισθητικός είτε νευροπαθητικός. Είναι δείγμα στοιχειώδους ανθρωπισμού για τον γιατρό να απαλύνει τις δύσκολες ώρες ενός βαρέως πάσχοντα, προσφέροντας κάποια ποιότητα ζωής την ύστατη ώρα, όταν πραγματικά την έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια η αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου μερικές φορές απαιτεί συνεργασία ιατρών από διάφορες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγος, νευροχειρουργός, νευρολόγος, ψυχίατρος και παθολόγος. Είδη νευροπαθητικού πόνου αποτελούν η Νευραλγία Τριδύμου, το Σύνθετο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου, ο Πόνος Μέλους Φάντασμα και άλλα. Η σύγχρονη Νευροχειρουργική προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των ασθενών που η φαρμακευτική θεραπεία είτε απέτυχε, είτε δεν ενδείκνυται. Οι περισσότερες παρεμβάσεις είναι ήπιες και μάλιστα πολλές από αυτές μπορούν να γίνουν ακόμη και με τοπική αναισθησία. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει ο ασθενής με χρόνιο πόνο να βρει το δρόμο μέχρι τις θεραπείες αυτές (όπως η Θεραπεία Πόνου με Εφαρμογή Ηλεκτροδίου Ραδιοσυχνοτήτων) και να ξεπεράσει το μέχρι πρότινος ανίατο πρόβλημά του.
Καταλήγοντας η κ. Σκαλιστήρα ανέφερε οτι η θεραπεία του χρόνιου πόνου δεν στηρίζεται μόνο σ’ ένα παθολογικό μοντέλο θεραπείας αλλά βασίζεται σε μια σφαιρική αντιμετώπιση, όπως ακριβώς χρειάζεται ειδικός για την επιτυχή αντιμετώπιση της κύριας ασθένειας.
Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η κ. Νίκη Βασιλοπούλου Τεχνολόγος Ακτινοθεραπευτικού Εργαστηρίου στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γ.Ο.Ν.Κ «οι Άγιοι Ανάργυροι Κηφισιάς», η οποία παρουσίασε και συζήτησε με τους συμμετέχοντες τις εμπειρίες της σχετικά με τον ρόλο που έχει η ακτινοθεραπευτική παρέμβαση στο χρόνιο πόνο.
Η κυρία Βασιλοπούλου παρουσίασε στους συμμετέχοντες ιδιαίτερα και σημαντικά βιωματικά περιστατικά μέσα από την πλούσια επαγγελματική της εμπειρία στο χώρο της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας σε διάφορα νοσοκομεία, όπως το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, αλλά και το Γ.Ο.Ν.Κ. Κηφισιάς, τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι ομιλίες είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και ακολούθησε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, αλλά και προτάσεων μεταξύ των εισηγητών και του ακροατηρίου πάνω στα ζητήματα που αναλύθηκαν. Όλοι, με ιδιαίτερα καλά λόγια, εκφράστηκαν για το περιεχόμενο και το επίπεδο των εισηγήσεων και των απόψεων που ακούστηκαν.