Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συναυλία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής μαζί με το Δημοτικό Ωδείο Θηβών

Η τρίτη συναυλία της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι. Μ. Ιλίου έγινε στους Θρακομακεδόνες αλλά αυτή τη φορά η Σχολή δεν ήταν μόνη. Συνυπήρξε μαζί το Βυζαντινό χορό του Δημοτικού Ωδείου Θηβών.

Η ιδέα δεν άργησε να γίνει πράξη και με την προτροπή του Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ο Βυζαντινός Χορός του Δημοτικού Ωδείου Θηβών, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Αντωνίου Τσαρουχά, και ο Βυζαντινός Χορός «Ανατέλλοντες» της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι. Μ. Ιλίου, υπό τη διεύθυνση του Αιδεσ/τάτου και Μουσ/τάτου Πρωτ. π. Θεοδώρου Παπαγιάννη, πραγματοποίησαν από κοινού συναυλία με τίτλο:

Η συναυλία έγινε την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων με την παρουσία του Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, των Ιεροκηρύκων της Μητροπόλεως Ιλίου π. Αγαθαγγέλου και π. Ιωαννικίου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Κηφισίας Μουσικολογιωτάτου Πρωτ. π. Χρήστου Κυριακόπουλου, πολλών ιερέων, του Δημάρχου Αχαρνών κ. Σωτ. Ντούρου, Αντιδημάρχων και πλήθους κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο.

Εψάλησαν ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Χορός του Ωδείου Θηβών εκτέλεσε άπαντα τα μέλη κατά το ύφος του αοιδίμου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου, ενώ ο Χορός «Ανατέλλοντες» εκτέλεσε μαθήματα κλασικών μελοποιών, με εξέχον το μέλος «Ητήσατο Ιωσήφ» του παλαιού Στιχηραρίου.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης Ιλίου έδωσε το μήνυμα και το νόημα της συνύπαρξης των δύο αυτών χορών στον ίδιο χώρο. Η οποία έγινε πράξη «δια γυμνού οφθαλμού» όταν οι δύο χοροί από κοινού έψαλαν τη φήμη του Μητροπολίτη Ιλίου και ως κατακλείδα το «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην», το οποίο έδωσε το πανηγυρικό τέλος της εκδήλωσης, που μας υπενθυμίζει ποιο είναι και το τέλος της Μ. Εβδομάδος.

Ηθικός και υλικός αρωγός της εκδήλωσης υπήρξε ο ακούραστος και προσηνής εφημέριος του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Θρακομακεδόνων π. Λάμπρος Καρίνος, διοικητικό στέλεχος της Μητροπόλεως Ιλίου, ο οποίος παρέθεσε πλούσιο δείπνο χαράς σε όλους τους συμμετέχοντες. Ο π. Λάμπρος ήταν εκείνος που από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την επιτυχία αυτής της σημαντικής εκδήλωσης.

Ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης: