Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανηγύρισαν τον Όσιο Μελέτιο τον νέο στις Αφίδνες

Στο ναΐδριο του Οσίου Μελετίου του εν Κιθαιρώνι στις Αφίδνες, εορτάστηκε απόψε Πανηγυρικά η μνήμη του.

Ο ναός αυτός, που βρίσκεται μέσα σε φυσική ομορφιά, αποτελεί παρεκκλήσιο του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών, χρονολογείται από τον 17 αιώνα μ.Χ. και μέχρι το 2006 ήταν γκρεμισμένος και εχρησιμοποιήτο ως χωνευτήριο. Με τη μέριμνα του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Τιμοθέου Αναγνωστάκη και την πολύτιμη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής, αναστηλώθηκε εκ βάθρων το 2007 και, από τότε, λειτουργεί ανελλιπώς στην Πανήγυρη του.

Το απόγευμα της 31ης Αυγούστου 2015 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Χρυσοπούλου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ο π. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον ασκητικό βίο του Οσίου Μελετίου και πως η ζωή ενός μοναχού, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μια κοσμική οικογένεια. Επεσήμανε την κοινοκτημοσύνη, την υπακοή και την εγκράτεια ως οδοδείκτες για μια ηθική και μετρημένη ζωή, μακρυά από κρίσεις . Έκλεισε λέγοντας πως «κανένας λαός δεν αφανίσθηκε επειδή πείνασε, ή δίψασε ή επειδή ξεριζώθηκε. Εξαφανίσθηκαν οι λαοί εκείνοι που αποκόπηκαν από τις ρίζες τους και την ιστορία τους. Και οι δικές μας ρίζες, η δική μας ιστορία και το δικό μας παρελθόν, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Αγίους της.»