Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου στη διεθνή ημέρα νοσηλευτών στο Ογκολογικό

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών.

Η γιορτή αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών σε κάθε κοινωνία. Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 27.05.2016 στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου οι "Άγιοι Ανάργυροι", με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρου, και προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί «ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπου, των εφημερίων του Νοσοκομείου πανοσ. αρχιμ. Δρ Θεοδοσίου Μανώλη Κλινικού Βιοιατρικού Ερευνητή και Τακτικού Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επι «Ειδικών Ποιμαντικών θεμάτων και Καταστάσεων» της Εκκλησίας της Ελλάδος, και πρωτ. π. Ιωσήφ Έκερτ, της υποδιοικήτριας της 1ης ΥΠΕ, της Διοικήτριας του Νοσοκομείου κας Μαρίας Χαρίτου, του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Καλλιακμάνη, της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κας Βασιλικής Φιλιππάτου, έγινε αναφορά στις αξίες, την προσφορά και την συμβολή των νοσηλευτών στην Παγκόσμια Υγεία.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: Η Νοσηλευτική είναι έργο αγάπης, πίστεως και υπομονής. Βασίζεται σε πνευματικά θεμέλια και εμπνέεται από χριστιανικά ιδεώδη. Είναι η επιστήμη της αγάπης. Είναι παρουσία εφαρμοσμένης αγάπης. Προσφέρει διακονία, άνεση, συμπαράσταση, άμεση βοήθεια, ανακούφιση, παρηγοριά, προστασία, αναστήλωση ψυχική και διαπαιδαγώγηση σε θέματα υγείας. Η Νοσηλευτική είναι επιστήμη και τέχνη ,θεωρία και πράξη. Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η νοσηλευτική είναι ένα επάγγελμα παροχής φροντίδας, μια ανθρωπιστική επιστήμη αλλά και ταυτόχρονα μια εξειδικευμένη τέχνη. Είναι το λειτούργημα εκείνο που έχει ως αποστολή την διατήρηση της υγείας, την πρόληψη της αρρώστιας, την νοσηλεία του αρρώστου, την αποκατάσταση και την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας και γενικά της κοινωνίας.

Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες απ όλα τα τμήματα κλινικών του νοσοκομείου παρευρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου η Διευθύνουσα του νοσοκομείου Βασιλική Φιλιππάτου στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της παρουσίας των νοσηλευτών για την ψυχολογική υποστήριξη όσων περνούν την πόρτα των νοσοκομείων.

Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.