Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπ. Ιλίου στην εκδήλωση του Ογκολογικού Νοσοκομείου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 10η Ετήσια Ημερίδα με Θέμα « ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ- ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ». Την ημερίδα διοργάνωσε η Α’ χειρουργική κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι» και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου το Σάββατο 28/05/2016.

Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως της οργανωτικής επιτροπής απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡOY και προέδρου της Επιτροπής ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ο εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Κλινικός Βιοϊατρικός Ερευνητής και τακτικό μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ποιμαντικών Θεμάτων και καταστάσεων πανοσ. αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης. Ο π. Θεοδόσιος ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολύπλοκη νόσος. Η διάγνωσή του αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός στην ζωή ενός ανθρώπου, και ιδιαιτέρως για την γυναίκα η οποία απειλεί να ανατρέψει την άποψη που έχει διαμορφώσει σχετικά με τον εαυτό της, τους άλλους, το μέλλον και την ζωή της γενικότερα.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν, είναι αντί να αναθεματίζουμε τον καρκίνο, να είμαστε σωστά ενημερωμένοι τόσο για την φύση όσο και για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Γιατί η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο π. Θεοδόσιος ανέφερε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζει, επευλογεί και συγχαίρει κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για την περιφρούρηση της υγείας, τονίζοντας ότι ο καρκίνος του μαστού είναι υπόθεση όλων ενώ η αδράνεια δεν πρέπει να είναι επιλογή κανενός.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Μαρία Χαρίτου, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Γεώργιος Ζωγράφος, και άλλοι εκπρόσωποι ΔΕΠ του πανεπιστημίου Αθηνών, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και Συντονιστής Διευθυντής της Β Παθολογικής κλινικής Δρ. Ανδρέας Καλλιακμάνης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο κάθε Εισηγητής ανέπτυξε, μέσω του δικού του επιστημονικού πεδίου και της προσωπικής επαγγελματικής εμπειρίας του, μερικά στοιχεία που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του πόνου φαρμακευτικά, ακτινοθεραπευτικά, νοσηλευτικά και πνευματικά. Όλοι, όμως, συμφώνησαν πως για την αντιμετώπιση του πόνου χρειάζεται η συνεργασία πολλών ανθρώπων διαφορετικών ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ασθενή. Γι’ αυτό προκύπτει και ως ανάγκη, η συνέργια Ιατρών, Νοσηλευτών, Μαιών, Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Ιερέων, αλλά και εθελοντών, για τη στήριξη του πάσχοντα ανθρώπου και την ελάφρυνση του πόνου του από τον καρκίνο.