Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας

Συμμετοχή στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας που πραγματοποιήθηκε υπο την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας  Κλινικής Νευροφυσιολογίας στην Κατερίνη από 27 έως 30 Οκτωβρίου 2016.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν 1) ο τρόπος σύνταξης του πορίσματος ενός ηλεκτρομυογραφήματος (ΗΜΓ), οι αντενδείξεις του και οι νευροπάθειες οφειλόμενες σε επαγγελματικά αίτια 2) Τα πρωτόκολλα, οι καθορισμένοι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται σε κάθε κατηγορία παθήσεων 3) ο ελάχιστος ΗΜΓραφικός έλεγχος που πρέπει να πραγματοποιείται σε έναν ασθενή με πολυνευροπάθεια, διάχυτες μυαλγίες ή ριζιτική προσβολή 4) οι νεώτερες τεχνικές της κλινικής νευροφυσιολογίας, όπως ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (ΤΜS), που αναδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες διαγνωστικά, όπως στην αυχενική μυελοπάθεια, αλλά και θεραπευτικά, όπως στην επιληψία 5) Η διερεύνηση κωματώδων ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας 6) η video ηλεκτροεγκεφαλογραφία, η οποία  έχει διδάξει "περίεργες" κρίσεις του ύπνου και άλλα παροξυσμικά φαινομένα που μέσω μιας video συνεδρίας επιχειρείται η μεγαλύτερη  εξοικείωση με αυτά τα δεδομένα  7) καθώς επίσης και η διεξαγωγή διαδραστικού σεμιναρίου ηλεκτροεγκεφαλογραφίας μέσω παρουσίασης ενδιαφερόντων κλινικών περιστατικών, κατά την οποία επιχειρήθηκε να "φωτισθούν" κοινά αλλά και πιο εξεζητημένα θέματα.
Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως την ημερίδα παρακολούθησε ο πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Ελλάδος