Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δομώντας την ανακουφιστική φροντίδα ασθενών με καρκίνο στο τελικό στάδιο της νόσου

Πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Δομώντας την ανακουφιστική φροντίδα ασθενών με καρκίνο στο τελικό στάδιο της νόσου» η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, από τις 8:30 το πρωί έως τις 16:30 το απόγευμα, στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Η ημερίδα φιλοξένησε ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις αλλά και βιωματικά εργαστήρια. Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα, ήταν ο κ. Διονύσης Σακκάς, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του ΑΚΜΑ, ο οποίος πραγματοπίησε εισήγηση με θέμα «Η διεργασία πολυφωνικού διαλόγου στα πλαίσια του θεραπευτικού συστήματος» και η κ. Ελένη Ευτυχίδου, Δ/ντρια Αναισθησιολογικού-Χειρουργικού Τομέα, Ιδρύτρια Ιατρείο Πόνου ΓΑΟΝΑ Ο Άγιος Σάββας και συνεργάτης του ΑΚΜΑ.

Το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Υποστήριξη της Ανακουφιστικής φροντίδας: Ξεδιπλώνοντας και φωτίζοντας τις πτυχές που δύσκολα συζητάμε» συντόνισε συντόνισε ο κ. Γιώργος Πισσάκας, Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού στο Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και η κ. Αλεξάνδρα Βασιλείου, Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Το βιωματικό εργαστήριο «Ο θάνατος ως σύμβουλος στο τώρα» (ώρα: 14:30 έως 16:30 το απόγευμα) συντόνισαν, από το Processwork Greece, η Λίλη Βασιλείου, Κοινωνική Λειτουργός και η κ. Βενετία Μπουρονίκου, Ψυχολόγος.

Διοργανωτές της ημερίδας ήταν: η Κοινωνική Υπηρεσία «Αγίου Σάββα», ο Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» και η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως παρευρέθησαν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος και ο πανοσ. αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο π. Γαβριήλ εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρα μίλησε για τις άοκνες προσπάθειες και την ευαισθησία της Ιεράς Μητροπόλεως στο θέμα της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης σε ζητήματα που αφορούν την ογκολογική φροντίδα, την Βιοηθική και τον Εθελοντισμό, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα στο ακροατήριο και σε όλους τους προσκεκλημένους ομιλητές την συγκεκριμένη προσπάθεια που ξεκίνησε η Ιερά μας Μητρόπολη πριν δυο χρόνια με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» τονίζοντας οτι στόχος είναι όχι μόνο η εκπαίδευση αλλά και η εξοικείωση των ανθρώπων με την ψυχοκοινωνική πορεία του καρκίνου στη ζωή μας. Ακολούθησε ζωηρός διάλογος, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ερωτήσεις.