Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνέδριο για την αεροπορική ιατρική

Συμμετοχή στο 11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ» – ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον Χολαργό (στάση μετρό Εθνική Άμυνα).

Το φετινό συνέδριο είχε τις εξής δύο θεματικές ενότητες:
Α. Αεροπορική Ιατρική στην Πολιτική Αεροπορία (Ιατρικά Πιστοποιητικά Υγείας Ιπταμένων)
Β. Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Unmanned Aircraft Systems/Drones)
Στο πρώτο πάνελ παρουσιάσθηκε η υπάρχουσα διαδικασία πιστοποίησης ιπταμένου προσωπικού πολιτικής αεροπορίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το θέμα αυτό για τα μεγάλα-μεσαία και μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας που φιλοδοξούν να εισέλθουν σε μια νέα μεγάλη αγορά που μέχρι σήμερα υπήρχε κρατικό ιατρικό μονοπώλιο. Παρουσιάσθηκαν παράλληλα με το υφιστάμενο ιατρικό πλαίσιο οι νόμοι οι διαδικασίες και οι κανονισμοί αδειοδότησης νέων νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενδιαφέρον να εισέλθουν στην αεροπορική αγορά προσδοκώντας νέους σημαντικούς πελάτες με βάση το νέο ισχύον απελευθερωμένο θεσμικό πλαίσιο.
Στο δεύτερο πάνελ παρουσιάσθηκαν μεταξύ άλλων το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση χρήσης «drones», κανόνες για έναρξη σχολής, εφαρμογές για την ασφάλεια (π.χ. αστυνομία), σε πολιτική προστασία, σε γεωργικές εφαρμογές, επιτήρηση συνόρων, αεροφωτογράφηση κλπ.
Το συνέδριο οργανώθηκε από την εταιρεία iForce Επικοινωνίες υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπτάμενου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.), την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων (Π.Ε.Π) και του ΤΕΙ Χαλκίδας. Συμμετείχαν στελέχη, εμπειρογνώμονες, από το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Οικονομικών, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την ΥΠΑ, τα σώματα ασφαλείας, αεροπορικές εταιρείες της Ελλάδος και του εξωτερικού, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς και ειδικοί των αεροπορικών θεμάτων καθώς και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι. Σημαντική όπως κάθε χρόνο ήταν και η παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας με καθηγητές και φοιτητές από το ΤΕΙ Χαλκίδας και διάφορα συναφή ΙΕΚ και σχολές του ιδιωτικού τομέα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διερεύνηση από νομικής, επιστημονικής και οικονομικής πλευράς των δημοσίων και ιδιωτικών αερομεταφορών στο πλαίσιο των κανόνων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς πρακτικής με σκοπό την ανάπτυξη της αγοράς προς όφελος τόσο του δημοσίου συμφέροντος όσο και της επιχειρηματικότητας.
Στο Συνέδριο  συμμετείχε ο πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.