Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βιοιατρική μηχανική και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης

To Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου μαζί με Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα πραγματοποίησε την Τετάρτη 6η Δεκεμβρίου στις 19:00 μ.μ επιστημονική εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον Έλληνα ερευνητή της διασποράς Καθηγητή Βασίλη Ντζιαχρήστο.

Ο Καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος έδωσε διάλεξη με τίτλο: «Ερευνώ-καινοτομώ-επιχειρώ: Βιοιατρική μηχανική και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης».
Ακολούθησε ο  Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, Διευθυντής του Εργαστηρίου BiHELab ο οποίος έδωσε διάλεξη με τίτλο:  «Εφαρμοσμένη έρευνα Βιοπληροφορικής και Ιατρικός τουρισμός: η περίπτωση του Εργαστηρίου βBiHΕLab».
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του διακεκριμένου έλληνα ερευνητή στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «δορυφόρων» του διεθνούς συνεδρίου Genedis 2018 - «Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research» (www.genedis.eu) που διοργανώνεται από το BiHELab στο Τορόντο του Καναδά στις 25-28 Οκτωβρίου 2018.
Το υπερσύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BiHELab) έχει την έδρα του στη Κέρκυρα και καλύπτει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις νευρολογικές διαταραχές και τη συσχέτιση τους με τις υποκυτταρικές μετρήσεις βιοενέργειας. Στο επίκεντρο της έρευνας του εργαστηρίου βρίσκονται οι νευροεκφυλιστικές νόσοι (π.χ. άνοιες, νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, κ.ά), Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία νέων και αποτελεσματικών πρωτοκόλλων διάγνωσης διαφόρων τύπων άνοιας και νευρολογικών διαταραχών μέσα από τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση, τη βιολογική ανάλυση, καθώς και τη μαθηματική μοντελοποίηση και προσομοίωση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με αυτές τις παθήσεις, με απώτερο στόχο να βελτιωθούν οι υφιστάμενες τεχνικές αντιμετώπισης τους, αλλά και να σχεδιαστούν νέες στοχευμένες θεραπείες.
Προσκεκλημένος στο εκπαιδευτικό μάθημα ήταν ο πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας εντεταλμένος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο Γ.Ο.Ν.Κ. «οι Άγιοι Ανάργυροι», Επιστημονικός Συνεργάτης της Ι.Μ. Ιλίου και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.