Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από το Πειραματικό ΙΕΚ Σιβιτανιδείου και το Άλμα Ζωής

Την Πέμπτη 7/12/2017 ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Σιβιτανιδείου Σχολής σε συνεργασία με τη διεύθυνση του ΙΕΚ και του Πειραματικού ΙΕΚ της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», και παρακολούθησαν καταρτιζόμενοι και εκπαιδευτές του ΙΕΚ και του Πειραματικού ΙΕΚ της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.

Η ενημέρωση αφορούσε αφενός στο ιατρικό κομμάτι της νόσου, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για παράγοντες κινδύνου, για ευπαθείς ομάδες, για τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης κ.α. Η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου, έπειτα, αναφέρθηκε στους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν ένα άτομο να κάνει προληπτικό έλεγχο αλλά και στα συναισθήματα που προκύπτουν μετά τη διάγνωση της νόσου. Τέλος, μια γυναίκα που έχει βιώσει η ίδια τη νόσο του καρκίνου του μαστού μοιράστηκε την εμπειρία της με το κοινό, απομυθοποιώντας τη νόσο και θέτοντάς τη σε ρεαλιστικά πλαίσια.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό κόσμο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό της έγκαιρης διάγνωσης ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, θεωρούμε ότι η γνώση είναι δύναμη και ότι η ρεαλιστική αντιμετώπιση των συνθηκών ελαχιστοποιεί τα «τέρατα» που συνηθίζουμε να δημιουργούμε στο μυαλό μας. «Η ζωή δεν είναι ποτέ ούτε τόσο όμορφη ούτε τόσο άσχημη όσο τη φανταζόμαστε, είναι όμως το μόνο που έχουμε», έλεγε ο Freud. Χρειάζεται να τη φροντίζουμε όσο μπορούμε επομένως.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε, κ. Κοτονιάς, η Γενική Διευθύντρια της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε, κα. Καλαντζή, η Διευθύντρια Οικονομικών κα Κατελάνου. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Πανοσ. Αρχιμ. Δρ. Θεοδοσίου Μανώλη Βιοϊατρού-Κλινικού Βιοηθικής Ογκολογίας..