Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Εκδηλώσεις/Ομιλίες

Επετειακή εκδήλωση στα Άνω Λιόσια για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου για την επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021.

Θέμα: «Επετειακή εκδήλωση στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου 2021, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», του Δημαρχείου Φυλής, στα Άνω Λιόσια, η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής, στα πλαίσια των Συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με θέμα: «Οι κοινωνικές συνθήκες στην ελληνορθόδοξες κοινότητες κατά τα προεπανασταστικά χρόνια και η διαμόρφωση των κοινωνιών κατά τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους».

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού προσκεκλημένων λόγω της αυστηρής τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για τον περιορισμό την μετάδοσης του κορωνοϊού και την προστασία των πολιτών, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του επίσημου καναλιού του Δήμου Φυλής στο YouTube, του orthodoxtv.gr, του ecclesiatv.gr, του OPEN BEYOND HybridTV και του intv.gr.

Το πάνελ της εκδήλωσης κόσμησαν με την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου, της δημοσιογραφίας και της τέχνης.  Η καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Τμήματος θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κα Νίκη Παπαγεωργίου, ο αν. καθηγητής κοινωνικής θεωρίας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρήστος Τσιρώνης, ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πρετεντέρης, ο ιστορικός τέχνης και αν. καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Μάνος Στεφανίδης και η ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός της ΕΡΤ κα Ολύνα Ξενοπούλου, εντυπωσίασαν το κοινό με τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους, που ανέπτυξαν το θέμα ολόπλευρα, χωρίς να περιοριστούν αποκλειστικά σε αυτό, καθώς επισήλθαν και σε ζητήματα ιδιαιτέρως πρωτότυπα, τα οποία αφορούσαν κι άλλες πτυχές σχετικές με τον αγώνα της εθνεγερσίας μας, όπως η τέχνη και η προσφορά της στην Επανάσταση. Την εκδήλωση  συντόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.  Δημήτριος Ανυφαντάκης.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αθηναγόρας, ο οποίος και εμπνεύστηκε το ιδιαιτέρως πρωτότυπο θέμα της εκδήλωσης και ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ήταν οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Κώτσηρας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Αντιπρόδερος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργιος Κούρτης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου, ο π. Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτριος Μπουραΐμης, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 206 ΠΑΥ κ. Αλέξανδρος Συρεγγέλας, ο Γεν. Διεθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Ανδρέας Τσώκος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής κ. Θεοδόσιος Δρόλιας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων κ. Νικόλαος Λιόσης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Πετρουπόλεως κ. Θεόδωρος Λάππας, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού κα Μαρία Σαπέλα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής κ. Αργύριος Αργυρόπουλος, Ιερείς, πανεπιστημιακοί, πρόεδροι των Δ.Σ. και εκπρόσωποι όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Φυλής, εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημοσίων φορέων και δημοσιογράφοι.