Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς 2020-2021

 

MHNYMA
Του Σεβασμ.Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου
Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας
Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους 2020-2021

Αγαπητοί μου,

«Τέτοια η αλήθεια
Όταν τραβήχτηκαν τα λόγια
τι να πεις πια...
Φάνηκε περιτριγυρισμένο κυπαρίσσια
σαν παλιό υποστατικό το πέλαγος»

(Ο.Ελύτη «Τρεις φορές αλήθεια» στο Το φωτόδεντρο και η δέκατη τέταρτη ομορφιά)

Αυτή η εικόνα αναδύεται στην παράξενη πραγματικότητα η οποία αίφνης αναδύθηκε πριν από λίγους μήνες στην ζωή μας. Οι συνέπειες της πανδημίας δεν προκάλεσαν μόνο αλλαγές. Φανέρωσαν αδυναμίες αλλά και ανάγκες που έχουμε οι οποίες ξεπερνούν τον λόγο που διατυπώνεται στην καθημερινότητα.

Η μεταφορά της διδασκαλίας στον κόσμο του διαδικτύου και οι σβησμένες οθόνες των υπολογιστών των μαθητών ανέδειξαν ότι το σχολείο που στοχεύει στην απόδοση, στην απλή απόκτηση εργαλείων μετρώντας με κλίμακα ποσοτική την γνώση και επιβραβεύει την απομνημόνευση απλά δεν είναι προσανατολισμένο στο μέλλον.

Η σβησμένη οθόνη των υπολογιστών των μαθητών δείχνει την απουσία ονείρου που πλήττει τους μαθητές. Η αδιαφορία τους είναι φαινομενική. Δείχνει την δυσφορία τους απέναντι στην σύγχυση των καιρών και την βαρεμάρα που προκαλεί η γνώση που δεν έχει σχέση με την ζωή τους. Ο αιφνιδιασμός του lock –down έδειξε ότι έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που δεν αγαπά την σύντομη οδό, αλλά την πορεία που βοηθά στην ανακάλυψη του εαυτού και της ζωής.

Έχουμε ανάγκη από εκπαιδευτικούς μάρτυρες που διανοίγουν κόσμους και καθιστούν την γνώση αντικείμενο αγάπης, που διαφυλάσσει την αλήθεια για να ανακαλυφθεί. Που ανοίγουν ορίζοντες εκεί που τα λόγια και οι χιλιοδιατυπωμένες λέξεις κρύβουν το «πέλαγος» που ζητά την διάπλευσή του για να προσφέρει την χαρά σε αυτόν που μαθαίνει ταξιδεύοντας.

Συμμερίζομαι την αγωνία σας που διατυπώνετε συνεχώς τους τελευταίους μήνες για ένα σχολείο που αγγίζει τον υπαρξιακό παλμό των παιδιών μας.

Συνοδοιπορώ στην καθημερινή σας προσπάθεια ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριές σας να ανακαλύψουν τον δρόμο τους.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!
Ο Μητροπολίτης

†Ο Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
Αθηναγόρας