Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκδηλώσεις στις Αχαρνές για τα 7 χρόνια από την εύρεση του αρχαίου θεάτρου

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου εορτάστηκε η συμπλήρωση επτά χρόνων από την αποκάλυψή του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών.

Στην εκδήλωση παρέστη, όπως πράττει αδιαλείπτως στις εκδηλώσεις για το αρχαίο θέατρο, ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ανέφερε: «Θα ήθελα να πω ότι μπορούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί προκειμένου αυτό το θέατρο κάποια στιγμή να ανέβει στην επιφάνεια. Το θέατρο αυτό είναι η απόδειξη για το πόσο παλιά και πόσο λαμπρή είναι η ιστορία των Αχαρνών».

Πέρασαν επτά χρόνια από τη στιγμή που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό ο οποίος παραμένει ακόμη «θαμμένος», καθώς οι διαδικασίες καθυστερούν.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ.Σωτήριος Ντούρος ανέφερε: «Το αρχαίο θέατρο είναι πολύ μεγάλο έμβλημα όχι μόνο για το δήμο Αχαρνών, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην κα. Μίχα γιατί ήταν εκείνη που πίεζε προκειμένου να γίνουν κάποιες κινήσεις προς όφελος όχι μόνο του δήμου, αλλά και προς όφελος της πόλης και της Ελλάδας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος κα. Μαρία Μίχα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Επισκήνιον», που ασχολείται εμφατικά με την πλήρη αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών,τόνισε μεταξύ άλλων: «Ένα πολύ σημαντικό μνημείο αποκαλύφθηκε το 2007 στον τόπο μας,το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα μνημείο που σε αυτό διαδραματιζόταν η πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ζωή του μεγαλύτερου δήμου της Αττικής. Η μνήμη είναι το βασικότερο στοιχείο ενός τόπου και το συγκεκριμένο μνημείο μας θυμίζει ότι η πόλη μας έχει μία συνέχεια χιλιάδων ετών, αφού το κέντρο της παραμένει σταθερά εδώ και χιλιάδες χρόνια στον ίδιο χώρο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η αρχαιολόγος κα Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα, που ανακάλυψε το αρχαίο θέατρο. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν, επίσης, η ηθοποιός κα.Ράνια Παπαδάκου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς σ' όλες τις δράσεις του «Επισκήνιον», παροτρύνοντας τον κόσμο να επικοινωνήσει το μήνυμα της ανάδειξης του θεάτρου των Αχαρνών.

Στη συνέχεια η κα. Κατερίνα Καφή, καθηγήτρια Μουσικής Ωδείου Αθηνών, έπαιξε στο πιάνο το έργο που συνέθεσε για το Αρχαίο θέατρο. Ακολούθησε η κοπή της πίτας και η εκτέλεση μουσικών συνθέσεων από τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», του Μιχάλη Κακογιάννη, που έγινε σε συνεργασία με το φωτογραφικό τμήμα της ΔΗΚΕΑ.

Πληροφορίες από το δελτίο τύπου του Δήμου Αχαρνών (Φωτογραφίες: Αναστάσιος Σωτηρίου).