Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ευχές για το σχολικό έτος 2019-2020

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με την τέλεση των αγιασμών σε όλα τα σχολεία της Μητροπολιτικής περιφέρειας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας απέστειλε ευχές σε μαθητές και διδάσκοντες.

Επιπλέον, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού στο 3ο Λύκειο Άνω Λιοσίων, στο 4ο Λύκειο Πετρουπόλεως, στο Ειδικό Σχολείο Ιλίου και τα Μοντεσσοριανά Σχολεία.

Μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
με την ευκαιρία της ενάρξεως του Νέου Σχολικού έτους 2019-20

Aγαπητά μου παιδιά,

«Ο πνευματικός αγωνιστής, επειδή γνωρίζει ότι μόνο το αγαθό αξίζει να αγαπηθεί, χαίρεται, όταν το βλέπει στον εαυτό του, χαίρεται όταν το βλέπει και στους άλλους… αυτό αποτελεί την εκπλήρωση των ευχών του και των επιθυμιών του: Η χαρά των άλλων. Αυτή ακριβώς είναι η πιο αρχοντική χαρά…»

Στο ερώτημα που ακούγεται συχνά: «Σε τι μας χρειάζεται το σχολείο;» η απάντηση είναι ήδη εμφανής. Για να ανακαλύψετε το αγαθό. Την ομορφιά των ανθρώπων και των δημιουργημάτων του. Να μάθετε να αγαπάτε και να χαίρεστε την παρουσία τους στην ψυχή σας και στην ψυχή των άλλων.
Οι σπουδές και η καλλιέργεια των γραμμάτων ολοκληρώνονται όταν οδηγούν στην γνώση του μοιράσματος της χαράς με τους άλλους. Στην υπεράσπιση του δικαιώματος για προκοπή όλων των ανθρώπων.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Μήνυμα προς τους Εκπαιδευτικούς των σχολείων

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
με την ευκαιρία της ενάρξεως του Νέου Σχολικού έτους 2019-20

Αγαπητοί μου,

«Κοίταξε! Και τα μάτια μου έριξαν την σπορά
γρηγορότερα τρέχοντας κι από βροχή
τα χιλιάδες απάτητα στρέμματα»
1

Ο ποιητής θυμίζει τον κόπο του Σπορέα της παραβολής, ο οποίος έριχνε τον σπόρο του σε έδαφος κάθε μορφής.

Αυτή νομίζω ότι είναι η αποστολή του εκπαιδευτικού. Να σπέρνει στα απάτητα χώματα της ψυχής των μαθητών του, τον άνθρωπο. Την δυνατότητα να ιδρύει και να διατηρεί σχέσεις.

Ένας δάσκαλος που επιβίωσε από τον εφιάλτη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, άφησε την εξής παρακαταθήκη: «Τώρα πια ένα και μοναδικό ζητώ από τους εκπαιδευτικούς: να βοηθούν τους μαθητές τους να γίνουν άνθρωποι. Οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών δεν επιτρέπεται να έχουν ποτέ ως αποτέλεσμα, σπουδαγμένους Άϊχμαν. Αξία έχουν η ανάγνωση, η γραφή, η αριθμητική, μόνο όταν συμβάλλουν στο να γίνουν τα παιδιά μας άνθρωποι»2.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

1. Οδ. Ελύτη, Το Άξιον Εστί, «Η Γένεσις», Ποίηση, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 2002, σελ. 125.
2. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στο βιβλίο του Γ.Τσιάκαλου «Η υπόσχεση της Παιδαγωγικής», εκδ.Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 2003, σελ. 44.