Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως τέλεσε την Θεία Λειτουργία κατά την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμα του εξήγησε το λόγο για τον οποίο αυτή την ημέρα διαβάζεται αυτός ο μακρύς κατάλογος ονομάτων από τον Αβραάμ μέχρι τον Ιωσήφ το μνήστορα, ο οποίος αποτελεί το γενεαλογικό δένδρο του Χριστού. Υπογράμμισε ότι η ύπαρξη τέτοιων καταλόγων που αποτελούσαν το γενεαλογικό δένδρο ήταν έθιμο των μεγάλων βασιλικών οικογενειών τόσο στους Εβραίους, όσο και στους Έλληνες και στους Ρωμαίους της εποχής ακριβώς για να τονίσουν την σπουδαιότητα του γένους από το οποίο κατάγονταν.
Όμως με το Χριστό δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού ο Χριστός δεν είναι ένας επίγειος βασιλιάς που έχει ανάγκη από γενεαλογικούς καταλόγους με σπουδαία ονόματα για να αποδείξει την αξία του, αλλά όπως ο ίδιος τονίζει μπροστά στο Πιλάτο «ἡ βασιλεία ἡ ἐμὴ οὐκ ἔστιν ἐκ τοῦ κόσμου τούτου», δηλαδή είναι σαν ο ίδιος ο Χριστός να λέει ότι δεν είναι σαν τους επίγειους βασιλείς, οι οποίοι χρεάζονται ένδοξους προγόνους, αφού ο ίδιος είναι η αυτοαξία και η ζωή.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο δοξαστικό του όρθρου γιατί εκεί, όπως τόνισε, βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα, γιατί κάθε χρόνο την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως διαβάζεται στις εκκλησιές αυτός ο μακρύς κατάλογος ονομάτων. Συγκεκριμένα το δοξαστικό αναφέρει «Τῶν νομικῶν διδαγμάτων ὁ σύλλογος, τὴν ἐν σαρκὶ ἐμφανίζει τοῦ Χριστοῦ θείαν Γέννησιν, τοῖς πρὸ τοῦ νόμου τὴν χάριν εὐαγγελιζομένοις, ὡς ὑπὲρ νόμον τῇ πίστει ὑπάρξασιν· ὅθεν τῆς φθορᾶς ἀπαλλαγῆς οὖσαν πρόξενον». Αναλυτικότερα «Τῶν νομικῶν διδαγμάτων ὁ σύλλογος,» είναι όλος αυτός ο μακρύς κατάλογος των προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης που σαν κύριο και βασικό σκοπό είχαν να μεταφέρουν σε αυτόν εδώ τον κόσμο ένα μήνυμα «τὴν ἐν σαρκὶ τοῦ Χριστοῦ θείαν Γέννησιν» δηλαδή ότι ο Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, θα εσαρκούτο και θα εγίνετο άνθρωπος όμοιος με εμάς, δίνοντας αξία σε όλα αυτά τα σπουδαία προσώπα της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και σε όσους στην διάρκεια των αιώνων μετά την γέννησή Του θα γίνονταν με το βάπτισμά τους μέλη του Σὠματός Του, της Εκκλησίας Του.
Και η γέννηση του Χριστού - Μεσσία -Λυτρωτή, για την οποία μίλησαν όλοι αυτοί οι μεγάλοι άνδρες της Π.Δ., είναι τόσο σημαντικό γεγονός για την ανθρωπότητα εδώ και 2019 χρόνια γιατί «τῆς φθορᾶς ἀπαλλαγῆς οὖσαν πρόξενον», η γέννηση του Χριστού απαλλάσσει το ανθρώπινο γένος από την φθορά την αρρώστια και το θάνατο. Να γιατί για όλους αλλά και για τον καθένα χωριστά έχει τόσο μεγάλη σημασία το γεγονός της σαρκώσεως του Θεού.